Opskrift på kåldolmer: En klassisk dansk ret med fyld af hakket kød og ris

laura madsen Opskrift på kåldolmer: En klassisk dansk ret med fyld af hakket kød og ris
Kok & Madanmelder hos  | laura.madsen@menuboxen.dk | Hjemmeside |  + indlæg

Laura Madsen er en talentfuld dansk kok, forfatter og redaktør, kendt for sin ekspertise og passion inden for kulinariske kunster. Hun har gjort sig bemærket i gastronomiens verden med sin innovative tilgang til madlavning og en dyb forståelse for smagssammensætninger.

Laura startede sin karriere som kok, hvor hun hurtigt udmærkede sig for sin kreativitet og evne til at skabe udsøgte retter. Hendes interesse for madlavning førte hende til at udforske forskellige køkkener og kulturer, hvilket har beriget hendes kulinariske repertoire betydeligt.

Ud over sin karriere som kok, har Laura også gjort en markant indsats som forfatter og redaktør for websitet Menuboxen.dk. Her har hun specialiseret sig i at skrive om "måltidskasser" - en populær trend inden for moderne madlavning, hvor man får leveret friske ingredienser og opskrifter direkte til døren. Laura bidrager med sin ekspertise ved at udvikle innovative opskrifter og vejledninger, som gør det nemmere og mere tilgængeligt for folk at lave lækker og sund mad hjemme.

Desuden er Laura en entusiastisk skribent, når det kommer til "opskrifter på kager og andet." Hendes artikler og opskrifter er præget af kreativitet og en fin fornemmelse for detaljer, hvilket har gjort hende til en elsket skikkelse blandt læsere, der søger inspiration til bagning og dessertlavning.

Lauras arbejde på Menuboxen.dk afspejler hendes dedikation til at dele sin viden og passion for madlavning. Hendes evne til at formidle komplekse opskrifter på en forståelig og tilgængelig måde har gjort hende til en værdifuld ressource for både nybegyndere og erfarne madentusiaster. Med en blanding af traditionelle teknikker og moderne twists, fortsætter Laura med at inspirere og berige det danske madlandskab.

Sidst opdateret: 8 oktober, 2024

Opskrift på kåldolmer er en klassisk ret fra det nordlige Europa. Kåldolmer kaldes også hvidkålsrouletter og er en lækker ret, som er god til kolde efterårs- og vinteraftener. I denne artikel vil vi dele vores yndlingsopskrift på kåldolmer, som er nem at lave og kun kræver få ingredienser.

v2 32mgf qm5vt Opskrift på kåldolmer: En klassisk dansk ret med fyld af hakket kød og ris

For at lave kåldolmer skal du bruge hvidkål, hakket kød, ris og nogle få krydderier. Kogetiden for kåldolmerne er omkring en time, og stegetiden er cirka 30 minutter. Vi vil også dele nogle tips til at gøre processen lettere og mere effektiv. Derudover vil vi tale om oprindelseslandet for kåldolmer og dele vores personlige mening om denne lækre ret. Vi inkluderer også en video og billeder, der viser trin-for-trin, hvordan man laver kåldolmer. Vi ser frem til at høre din mening og kommentarer om vores opskrift på kåldolmer.

Forberedelse og Ingredienser

v2 32mgi 537m8 Opskrift på kåldolmer: En klassisk dansk ret med fyld af hakket kød og ris

Forberedelse af Kålblade

Først og fremmest skal vi forberede kålbladene til kåldolmerne. Vi starter med at fjerne de yderste blade på et hoved hvidkål eller savoykål. Derefter koger vi kålbladene i 5 minutter i en stor gryde med rigeligt kogevand tilsat lidt salt. Når kålbladene er møre, tager vi dem op og lægger dem i en skål med koldt vand for at stoppe kogeprocessen. Herefter skærer vi den grove midterribbe fra hvert kålblad, så de er nemmere at arbejde med.

Ingredienser til Fyld

Til fyldet i vores kåldolmer bruger vi en blanding af hakket svinekød og hakket kød, typisk oksekød. Vi tilsætter også løg, ris, æg, salt, peber og friskkværnet muskatnød for at give fyldet en god smag. For at binde fyldet sammen bruger vi lidt hvedemel og mælk.

Her er en liste over ingredienserne, du skal bruge til fyldet:

  • 500 g hakket svinekød
  • 500 g hakket kød (oksekød eller kalvekød)
  • 1 løg, finthakket
  • 1 dl ris (rundkornede)
  • 1 æg
  • 1 tsk. salt
  • 1/2 tsk. peber
  • 1/4 tsk. friskkværnet muskatnød
  • 1 spsk. hvedemel
  • 1 dl mælk

Vi anbefaler at lade fyldet trække i køleskabet i mindst en time, så smagen kan udvikle sig.

Sådan gør du: Fyldet skal røres godt sammen, så alle ingredienserne er godt fordelt. Vi former derefter fyldet til aflange pølser, som vi pakker ind i kålbladene.

Tips: Hvis du har rester af fyldet tilbage, kan du forme det til små frikadeller og stege dem på panden.

Vi håber, at denne opskrift på kåldolmer har givet dig inspiration til at lave denne klassiske ret derhjemme. Del gerne din mening og kommentarer i kommentarfeltet nedenfor.

Tilberedning og Servering

v2 32mgo uwrfo Opskrift på kåldolmer: En klassisk dansk ret med fyld af hakket kød og ris

Lavning af Kåldolmer

For at lave kåldolmer skal du først tilberede hvidkålsrouletterne. Start med at tage et kålblad og skær stokken af. Kog kålbladene i rigeligt kogevand i ca. 2-3 minutter, indtil de er bløde. Tag dem op og læg dem på en tallerken.

Herefter skal du blande farsen til kåldolmerne. Vi anbefaler at bruge en blanding af hakket svinekød og oksekød. Tilsæt også løg, ris, salt, peber og eventuelt andre krydderier efter smag. Bland det hele godt sammen.

Læg en spiseskefuld af farsen på hvert kålblad og rul dem sammen. Bind dem sammen med kødsnor, så de holder formen under tilberedningen.

Brun kåldolmerne i en stegepande i ca. 5 minutter, indtil de er gyldne på alle sider. Læg dem derefter i et ovnfast fad og tilsæt lidt vand. Dæk fadet med låg eller folie og sæt det i ovnen ved 180 grader i ca. 45-60 minutter, indtil kåldolmerne er møre og gennemstegte.

Lavning af Sauce

Til kåldolmerne kan du lave en lækker opbagt sauce eller en simpel bouillon. For at lave en opbagt sauce skal du smelte smør i en gryde og tilsætte meljævning. Rør godt rundt og tilsæt bouillon og piskefløde. Lad saucen simre i ca. 5 minutter, indtil den er tyknet. Tilsæt eventuelt kulør og hakket persille for ekstra smag.

Hvis du vil lave en simpel bouillon, kan du bruge kogevandet fra kåldolmerne. Tilsæt eventuelt lidt bouillonterning for ekstra smag.

Server kåldolmerne med kogte kartofler og den lækre sauce. Du kan også fryse kåldolmerne ned og gemme dem til en senere aftensmad.

Vi håber, du nyder at lave og servere denne klassiske danske ret. Del gerne dine egne tips og kommentarer i kommentarfeltet nedenfor.

Scroll to Top