Opskrift på gammeldags rugbrød: Sådan bager du det traditionelle brød fra bunden

Kok & Madanmelder hos | laura.madsen@menuboxen.dk | Hjemmeside | + indlæg

Laura Madsen er en talentfuld dansk kok, forfatter og redaktør for Menuboxen.dk, hvor hun skriver om måltidskasser og deler opskrifter på kager og andet. Kendt for sin kreativitet i køkkenet og evnen til at formidle madlavning, inspirerer hun med en blanding af traditionelle og moderne teknikker.

Opskrift på gammeldags rugbrød er en ægte klassiker, som har været en favorit blandt danskerne i generationer. Dette brød er kendt for sin karakteristiske smag og konsistens, og det er en sand fornøjelse at bage det selv derhjemme. I denne artikel vil vi dele vores opskrift på gammeldags rugbrød, som er nem at følge og giver et fantastisk resultat hver gang.

v2 34gg8 kyndq Opskrift på gammeldags rugbrød: Sådan bager du det traditionelle brød fra bunden

Ingredienserne til dette brød er enkle og nemme at finde i ethvert supermarked. Du vil have brug for rugmel, hvedemel, salt, sukker, gær og vand. Vi anbefaler også at tilføje kerner og frø for at give brødet en ekstra dimension af smag og tekstur. Kogetiden for dejen er omkring en time, og stegetiden i ovnen er cirka en time og 15 minutter.

Læs også:  Opskrift på skumslik: Sådan laver du det lækreste skumslik selv

Vi har også inkluderet nogle tips og tricks til at opnå det bedste resultat, samt billeder og en video, der viser, hvordan man laver brødet trin for trin. Vi vil også gerne høre din mening og dine kommentarer om vores opskrift på gammeldags rugbrød, så tøv ikke med at dele dine erfaringer med os i kommentarfeltet nedenfor.

Ingredienser og Forberedelse

v2 34ggb Opskrift på gammeldags rugbrød: Sådan bager du det traditionelle brød fra bunden

Ingredienser

Til dette hjemmebagte rugbrød skal vi bruge følgende ingredienser:

Ingredienser Mængde
Rugmel 500 g
Hvedemel 250 g
Rugkerner 150 g
Solsikkekerner 100 g
Græskarkerner 50 g
Hørfrø 50 g
Kærnemælk 5 dl
Vand 2 dl
Øl 2 dl
Gær 25 g
Salt 2 tsk
Sirup 2 spsk
Smør 50 g

Forberedelse

For at lave dette lækre rugbrød, skal vi først lave en surdej. Vi blander 100 g rugmel med 1 dl vand og 1 dl kærnemælk, putter det i et viskestykke og lader det stå ved stuetemperatur i 24 timer.

Efter 24 timer blander vi surdejen med resten af ingredienserne i en røremaskine. Vi ælter dejen i 10 minutter, indtil den er glat og smidig. Vi lader dejen hæve i en time.

Herefter former vi dejen og lægger den i en rugbrødsform. Vi lader dejen hæve igen i 30 minutter og sætter den i en forvarmet ovn ved 200 grader i 1 time og 30 minutter.

Når rugbrødet er færdigbagt, tager vi det ud af formen og lader det køle af på en bagerist. Vi anbefaler at skære rugbrødet i skiver og fryse det ned til senere brug.

Dette er vores favorit opskrift på Sønderjysk rugbrød. Vi håber, at du vil prøve den og dele din mening og kommentarer med os. Se gerne vores video og billeder for at få tips til at lave det perfekte rugbrød.

Læs også:  Opskrift på grødboller - Sådan laver du dem selv

Fremgangsmåde og Servering

v2 34ggg Opskrift på gammeldags rugbrød: Sådan bager du det traditionelle brød fra bunden

Fremgangsmåde

Her er vores favoritopskrift på sønderjysk rugbrød. Til denne opskrift skal du bruge følgende ingredienser: rugmel, fuldkornsrugmel, hvedemel, rugkerner, hørfrø, græskarkerner, solsikkekerner, kærnemælk, øl, vand, salt, honning, sirup, og gær.

Først skal du lave en surdej ved at blande rugmel og vand sammen og lade det stå i 2-3 dage. Efter surdejen er færdig, skal du blande den med de øvrige ingredienser og ælte dejen godt igennem. Brug eventuelt en røremaskine og en dejskraber for at gøre det lettere.

Når dejen er færdigæltet, skal den hæve i en rugbrødsform i ca. 1 time. Herefter skal den bages i ovnen ved 200 grader varmluft i ca. 1 time og 30 minutter. Husk at pensle brødet med vand undervejs for at få en sprød skorpe.

Servering

Når brødet er færdigt, skal det afkøles på en rist. Rugbrødet smager bedst, når det er helt afkølet og har fået lov til at sætte sig i et par timer. Skær brødet i skiver og server det med smør og evt. en skive ost eller pålæg.

Et tip til at få en ekstra sprød skorpe er at tilsætte hvidtøl til dejen. Det giver også en dejlig smag til brødet.

Dette hjemmelavede rugbrød er perfekt til at tage med i madpakken, da det holder sig frisk i flere dage. Vi håber, du vil prøve vores opskrift på gammeldags rugbrød og dele din mening i kommentarerne.

Scroll to Top