Opskrift på Janssons Fristelse – En klassisk svensk ret med kartofler og ansjoser

Kok & Madanmelder hos | laura.madsen@menuboxen.dk | Hjemmeside | + indlæg

Laura Madsen er en talentfuld dansk kok, forfatter og redaktør for Menuboxen.dk, hvor hun skriver om måltidskasser og deler opskrifter på kager og andet. Kendt for sin kreativitet i køkkenet og evnen til at formidle madlavning, inspirerer hun med en blanding af traditionelle og moderne teknikker.

Opskrift på Janssons Fristelse

v2 34jqt 5rm28 Opskrift på Janssons Fristelse - En klassisk svensk ret med kartofler og ansjoser

Vi har alle vores yndlingsretter, og for mange svenske madelskere er Janssons Fristelse en favorit. Denne traditionelle svenske ret er en cremet kartoffelgratin med sild og løg, der er perfekt til en kold vinteraften. Hvis du er på udkig efter en lækker opskrift på Janssons Fristelse, er du kommet til det rette sted.

Ingredienser og Tilberedning

For at lave denne svenske klassiker skal du bruge kartofler, sild, løg, fløde, mælk og smør. Skræl og skær kartoflerne i tynde skiver, hak løgene fint og skær sildene i små stykker. Smelt smørret i en gryde og sauter løgene, indtil de er bløde. Tilsæt sildene og sauter i yderligere et minut. Tilsæt fløde og mælk og lad det simre i et par minutter. Læg kartoffelskiverne i et ovnfast fad og hæld saucen over. Bag i ovnen i ca. 45 minutter, indtil kartoflerne er bløde og saucen er blevet tyk.

Læs også:  Opskrift på Poussin: En lækker og nem måde at tilberede små kyllinger på

Tips og Tricks

For at gøre denne opskrift endnu mere lækker kan du tilføje et lag af revet ost på toppen af gratinen, inden du sætter den i ovnen. Du kan også eksperimentere med forskellige typer sild for at tilføje ekstra smag. Hvis du har brug for at forkorte tilberedningstiden, kan du prøve at koge kartoflerne i forvejen eller bruge en mandolin til at skære dem i tynde skiver. Prøv denne opskrift på Janssons Fristelse og del din mening og kommentarer med os!

Ingredienser

v2 34jqy hwhho Opskrift på Janssons Fristelse - En klassisk svensk ret med kartofler og ansjoser

Hovedingredienser

Til denne lækre ret har vi brug for følgende hovedingredienser: kartofler, løg, ansjoser, fløde, rasp, smør, salt og peber. Kartoflerne skal skæres i fine strimler, og løgene skal hakkes fint. Ansjoserne skal skæres i små stykker, og fløden skal have en cremet konsistens.

Tilbehør og krydderier

Tilbehør og krydderier kan variere efter smag og behag. Vi anbefaler at servere janssons fristelse med et drys af purløg og et par smørklatter på toppen. Derudover kan man tilføje lidt ekstra salt og peber, hvis det ønskes.

Ernæringsinformation

Janssons fristelse er en ret med højt indhold af fiber og protein. Det er en god kilde til kulhydrater, men det er vigtigt at bemærke, at retten også indeholder en del fedt. Vi anbefaler derfor at spise retten med måde og som en del af en varieret kost.

Tilberedningsmetode

For at lave janssons fristelse skal man først forvarme ovnen til 200 grader. Derefter skal man smøre et ildfast fad med smør og lægge et lag kartoffelstrimler i bunden. Herefter skal man tilføje et lag hakket løg og ansjosfileter. Gentag lagene indtil alle ingredienserne er brugt op. Til sidst skal man hælde fløden over retten og drysse rasp på toppen. Bag retten i ovnen i ca. 45 minutter, indtil den er gylden og har en cremet konsistens.

Læs også:  Opskrift på kanin: Sådan tilbereder du en lækker kaninret

Serveringsforslag

Janssons fristelse er en klassisk svensk ret, som ofte serveres til frokost med brød og en grøn salat. Retten kan også serveres som tilbehør til stegt kød eller fisk.

Historie og Oprindelse

Janssons fristelse er en traditionel svensk ret, som blev opfundet af Pelle Janzon, en svensk kok, i 1940’erne. Retten er opkaldt efter Janzons efternavn og er siden blevet en favorit blandt svenskerne. Der findes mange forskellige variationer af retten, men den klassiske opskrift består af kartofler, løg, ansjoser og fløde.

Scroll to Top