Sidst opdateret: 9 oktober, 2024
Vi har alle vores favorit-egnsretter, og for mange danskere er skipperlabskovs en af dem. Opskriften på denne traditionelle ret er blevet videregivet gennem generationer og er stadig en populær ret på middagsbordet.
Skipperlabskovs, som også kaldes labskaus, er en ret lavet af kød, kartofler og løg, som traditionelt blev serveret til sømændene på skibene. Retten stammer fra Norge, men har fundet vej til Danmark og er nu en del af den danske madkultur.
Ingredienserne til skipperlabskovs er enkle og billige, og retten er let at lave. Men det er vigtigt at kende både kogetiden og stegetiden for at opnå den rette konsistens. I denne artikel vil vi give dig en trin-for-trin guide til, hvordan du laver skipperlabskovs, samt nogle tips til at gøre retten endnu bedre. Del gerne din mening og dine egne tips i kommentarerne nedenfor.
Ingredienser og Tilberedning
Nødvendige Ingredienser
Til denne opskrift på gammeldags skipperlabskovs skal vi bruge følgende ingredienser:
- 500 g okseinderlår eller svinekød
- 500 g kartofler
- 2 løg
- 4 laurbærblade
- 10 peberkorn
- 1 tsk. groft salt
- Friskkværnet peber
- 50 g smør
- 1 spsk. eddike
- 1 bouillonterning
- 1 gazepose
Til servering:
- Rødbeder
- Purløg
- Rugbrød
Tilberedningstrin
- Skær kødet i små tern og steg det i en gryde med smør.
- Hak løgene og tilsæt dem sammen med laurbærblade, peberkorn og groft salt.
- Tilsæt bouillonterning og vand, så det dækker kødet.
- Lad retten simre i ca. 1 time, indtil kødet er mørt.
- Skræl kartoflerne og skær dem i tern. Tilsæt dem til gryden og lad det simre i yderligere 20 minutter.
- Tag gryden af varmen og fjern laurbærblade og gazepose.
- Rør eddiken i retten og smag til med friskkværnet peber.
- Server skipperlabskovsen med syltede rødbeder, hakket purløg og rugbrød.
Tips: Hvis du ønsker en mere fyldig smag, kan du tilsætte et par skiver bacon eller lidt timian under tilberedningen. Hjemmesyltede rødbeder passer perfekt til retten, men du kan også bruge syltede rødbeder fra supermarkedet. For en ekstra lækker smag kan du tilsætte en klat koldt smør lige inden servering.
Vi håber, du nyder denne klassiske opskrift på gammeldags skipperlabskovs. Del gerne din mening og kommentarer i kommentarfeltet nedenfor, og husk at tagge os, hvis du deler billeder eller videoer af din egen version af retten.
Historie og Baggrund
Skipperlabskovs er en gammel traditionel dansk ret, som stammer fra de nordlige tyske områder. Retten er kendt for at være en favorit blandt sømænd og er en god og mættende aftensmad.
Opskriften på skipperlabskovs varierer fra familie til familie, og min mormor Mette har sin egen version, som jeg vil dele med jer. Opskriften inkluderer fisk, kartofler, løg og en stuvning.
Historien bag skipperlabskovs går tilbage til den tid, hvor sømændene sejlede på de store handelsskibe. Retten var let at lave og kunne tilberedes på skibet. Ingredienserne var ofte det, som man havde ved hånden, og retten blev tilpasset efter de områder, som skibene besøgte.
I dag er skipperlabskovs stadig en populær ret i Danmark, og den er blevet en del af den danske madkultur. Mange danskere har deres egen opskrift på retten, og den kan tilberedes på forskellige måder.
For at tilberede skipperlabskovs efter min mormors opskrift, skal du bruge følgende ingredienser:
- 500 gram fisk (torsk eller sej)
- 1 kg kartofler
- 2 løg
- 3 spsk. smør
- 3 spsk. mel
- 4 dl mælk
- Salt og peber
Kogetiden for kartoflerne er cirka 20 minutter, og stegetiden for fisken er cirka 10 minutter.
For at lave stuvningen skal du smelte smørret i en gryde og tilsætte melet. Rør rundt, indtil det er blevet en jævn masse. Tilsæt mælken lidt efter lidt, og rør godt rundt, indtil du har en glat stuvning.
Når kartoflerne er færdige, hælder du vandet fra og moser dem sammen med fisken og løgene. Tilsæt stuvningen og rør godt rundt. Smag til med salt og peber.
Et tip til at give retten ekstra smag er at tilføje lidt bacon eller pølse i tern.
Vi håber, at I vil nyde denne traditionelle og velsmagende ret. Del gerne jeres mening og kommentarer i kommentarfeltet nedenfor.