Opskrift på stenalderbrød: Sundt og glutenfrit brød med nødder og frø

laura madsen Opskrift på stenalderbrød: Sundt og glutenfrit brød med nødder og frø
Kok & Madanmelder hos  | laura.madsen@menuboxen.dk | Hjemmeside | + indlæg

Laura Madsen er en talentfuld dansk kok, forfatter og redaktør for Menuboxen.dk, hvor hun skriver om måltidskasser og deler opskrifter på kager og andet. Kendt for sin kreativitet i køkkenet og evnen til at formidle madlavning, inspirerer hun med en blanding af traditionelle og moderne teknikker.

Sidst opdateret: 21 oktober, 2024

Stenalderbrød er en sund og velsmagende brødtype, der er blevet mere populær i Danmark i de seneste år. Opskriften på stenalderbrød er nem og består typisk af en blanding af forskellige kerner og frø, som giver brødet en dejlig smag og en god konsistens.

v2 32dri vk0ap Opskrift på stenalderbrød: Sundt og glutenfrit brød med nødder og frø

Ingredienserne i stenalderbrød kan variere, men man bruger som regel en blanding af solsikkekerner, hørfrø, græskarkerner og sesamfrø. Nogle opskrifter tilføjer også nødder eller tørret frugt for at give brødet mere smag. Kogetiden for stenalderbrød er normalt omkring en time, og stegetiden afhænger af ovnen og brødets størrelse.

Hvis du vil prøve at lave stenalderbrød derhjemme, er der masser af opskrifter at vælge imellem. En favoritopskrift blandt mange er en simpel blanding af kerner og frø, som man blander med æg, olie og vand. Tips til at få det bedste resultat inkluderer at lade brødet hvile i et stykke tid efter bagning, så det kan sætte sig, og at bruge en god kvalitet af kerner og frø. Vi har også inkluderet en video og billeder til at hjælpe dig med at følge opskriften. Hvad er din mening om stenalderbrød? Del dine kommentarer nedenfor!

Ingredienser og Forberedelse

v2 32drq 5njpo Opskrift på stenalderbrød: Sundt og glutenfrit brød med nødder og frø

Nødvendige Ingredienser

For at lave dette lækre stenalderbrød, skal du bruge følgende ingredienser:

  • 3 æg
  • 100 g kerner (fx græskarkerner, hørfrø, solsikkekerner)
  • 100 g mandler og/eller nødder (fx hasselnødder, valnødder)
  • 1 tsk salt
  • 50 g frø (fx sesamfrø)
  • 150 g mel (fx mandelmel eller glutenfri mel til glutenallergikere)
  • 2 spsk olivenolie
  • 50 g tranebær (valgfrit)
  • 1 dl vand

Forberedelse af Ingredienser

Først skal du forberede ingredienserne. Hak mandler og nødder groft og bland dem med kerner og frø. Tilsæt salt og mel og rør det hele godt sammen.

I en anden skål pisker du æggene og tilsætter olivenolie og vand. Rør æggeblandingen i den tørre blanding og rør det hele godt sammen. Tilsæt tranebær, hvis du ønsker det.

Hæld dejen i en brødform og drys solsikkekerner på toppen. Bag brødet i ovnen i ca. 40-45 minutter ved 180 grader.

Tips

For at få det bedste resultat anbefaler vi at bruge en brødform af metal. Brødet kan opbevares i køleskabet i op til en uge. Det er også muligt at fryse brødet ned og tø det op senere.

Dette stenalderbrød er perfekt til dig, der ønsker et glutenfrit alternativ til almindeligt brød. Det er også en god kilde til protein og sunde fedtstoffer.

Vi håber, du nyder at lave dette lækre stenalderbrød! Del gerne din mening og kommentarer med os nedenfor.

Bageproces og Servering

v2 32drv 466mm Opskrift på stenalderbrød: Sundt og glutenfrit brød med nødder og frø

Bageproces

Når vi bager vores stenalderbrød, sørger vi for at følge opskriften nøje. Vi starter med at tænde ovnen på 180 grader og forbereder vores rugbrødsform ved at beklæde den med bagepapir og smøre den med olie.

Vi blander vores ingredienser i en skål og sørger for at ælte dejen godt igennem. Herefter hælder vi dejen i vores forberedte rugbrødsform og sætter den i ovnen. Vi bager vores stenalderbrød i ca. 40-50 minutter, indtil det er gyldent og gennembagt.

Servering og Opbevaring

Når vores stenalderbrød er færdigbagt, tager vi det ud af ovnen og lader det køle af i rugbrødsformen i ca. 10 minutter. Herefter tager vi det ud af formen og lader det køle af på en bagerist.

Vi serverer vores stenalderbrød som en sundere snack eller som en erstatning for rugbrød. Det mætter godt og kan både spises med pålæg eller hummus. Vi opbevarer vores stenalderbrød i en lufttæt beholder i køleskabet og det kan også fryses ned, så det kan holde sig længere.

Et tip til at gøre vores stenalderbrød endnu sundere er at tilføje forskellige kerner og frø til dejen. Det giver en ekstra smag og gør det mere mættende. Vi håber, at I vil nyde vores favorit opskrift på stenalderbrød og dele jeres mening og kommentarer med os på Instagram og Facebook.

Scroll to Top