Opskrift på sprøde klejner: Sådan laver du dem perfekte hver gang!

Kok & Madanmelder hos | laura.madsen@menuboxen.dk | Hjemmeside | + indlæg

Laura Madsen er en talentfuld dansk kok, forfatter og redaktør for Menuboxen.dk, hvor hun skriver om måltidskasser og deler opskrifter på kager og andet. Kendt for sin kreativitet i køkkenet og evnen til at formidle madlavning, inspirerer hun med en blanding af traditionelle og moderne teknikker.

Vi elsker julen og alt, hvad den bringer med sig – inklusive de lækre julegodter! En af vores favoritter er helt klart klejner, og vi har fundet den perfekte opskrift på sprøde klejner, som vi gerne vil dele med jer.

v2 32vh1 Opskrift på sprøde klejner: Sådan laver du dem perfekte hver gang!

Ingredienserne er få og nemme at få fat i, og kogetiden er ikke lang. Stegetiden kan dog tage lidt tid, men det er det hele værd, når man smager de sprøde og lækre klejner. Vi har også nogle tips til, hvordan man kan gøre dem ekstra sprøde og lækre.

Klejner har en lang historie i Danmark, og de stammer helt tilbage fra middelalderen. Oprindelseslandet er derfor også Danmark, og i dag er de stadig en populær julesnack. Vi har lavet en video, hvor vi viser, hvordan man laver klejnerne, og vi har også taget nogle billeder af resultatet. Vi vil meget gerne høre jeres mening om opskriften og se jeres egne klejner i kommentarerne!

Læs også:  Opskrift på marengsbunde: Sådan laver du dem perfekt hver gang

Fremstilling af klejner

v2 32vh4 Opskrift på sprøde klejner: Sådan laver du dem perfekte hver gang!

Ingredienser

For at fremstille sprøde klejner skal vi bruge følgende ingredienser:

 • 500 g mel
 • 125 g sukker
 • 2 æg
 • 125 g smør
 • 1 tsk kardemomme
 • 1 tsk hjortetaksalt
 • Skal fra 1 citron
 • 1 dl fløde
 • 1 dl mælk
 • En knivspids salt
 • Olie til friturestegning

Fremgangsmåde

 1. Start med at blande mel, sukker og kardemomme i en skål.
 2. Tilsæt smørret og ælt det hele godt sammen, indtil dejen er ensartet.
 3. Tilsæt æggene, fløden, mælken, hjortetaksaltet og citronskallen, og ælt det hele sammen igen, indtil dejen er glat og smidig.
 4. Lad dejen hvile i køleskabet i mindst 1 time.
 5. Rul dejen ud på et meldrysset bord til en tykkelse på ca. ½ cm.
 6. Skær dejen ud i små firkanter på ca. 5×5 cm, og lav et hul i midten af hver firkant.
 7. Varm olien op i en gryde til ca. 180 grader.
 8. Frituresteg klejnerne i olien i ca. 2-3 minutter på hver side, indtil de er gyldenbrune og sprøde.
 9. Tag klejnerne op af olien med en hulske og læg dem på køkkenrulle, så overskydende olie kan dryppe af.
 10. Drys klejnerne med sukker og server dem lune eller kolde.

Tips: For at få de bedste og mest sprøde klejner anbefaler vi at bruge palmin eller svinefedt i stedet for rapsolie til friturestegning. Klejnerne kan fryses ned og tages op igen, når du vil have lidt julestemning.

Oprindelsesland: Klejner har en lang og traditionsrig historie i Danmark og har været en del af julebagværket i mange århundreder. I middelalderen blev klejnerne ofte lavet med piskefløde og hjortetakssalt og blev spist som en del af aftensmaden. I dag er de hjemmelavede klejner stadig en favorit blandt mange danskere til jul.

Læs også:  Opskrift på honning glaseret hamburgerryg: Sådan laver du den perfekte julefrokostklassiker

Din mening: Hvad synes du om vores opskrift på sprøde klejner? Har du nogle tips eller kommentarer til fremstillingen af klejner? Del din mening med os i kommentarfeltet nedenfor.

Video og billeder: Vi har desværre ikke en video eller billeder til denne opskrift.

Historie og traditioner

v2 32vhb a0k1p Opskrift på sprøde klejner: Sådan laver du dem perfekte hver gang!

Klejner er en traditionsrig julebag fra Danmark og Norge, som kan spores tilbage til middelalderen. Oprindelseslandet er dog stadig omdiskuteret, da både Danmark og Norge har deres egne versioner af klejner.

Gammeldags klejner er kendt for deres karakteristiske form og sprødhed. Disse småkager er en vigtig del af julestemningen i både Danmark og Norge, og mange familier har deres egen opskrift på klejner, som er blevet videregivet fra generation til generation.

Ingredienserne til klejner varierer fra opskrift til opskrift, men de fleste indeholder mel, sukker, smør, æg, kardemomme og natron. Kogetiden og stegetiden afhænger også af opskriften, men det er vigtigt at holde øje med klejnerne undervejs, så de ikke bliver for mørke eller brændte.

En af vores favorit-klejner opskrifter er en klassisk opskrift fra Danmark. Her er nogle tips til at lave sprøde klejner:

 • Brug koldt smør og æg, da det gør dejen mere sprød
 • Rul dejen tyndt ud, så klejnerne bliver sprøde og lette
 • Brug en klejnespore til at skære klejnerne ud i den karakteristiske form

Du kan finde mange videoer og billeder af klejner på nettet, hvis du vil have inspiration til at lave dine egne. Vi vil også gerne høre din mening om klejner – del dine kommentarer og erfaringer med os!

Scroll to Top