Opskrift på stollen: En klassisk julekage med marcipan og rosiner

Kok & Madanmelder hos | laura.madsen@menuboxen.dk | Hjemmeside | + indlæg

Laura Madsen er en talentfuld dansk kok, forfatter og redaktør for Menuboxen.dk, hvor hun skriver om måltidskasser og deler opskrifter på kager og andet. Kendt for sin kreativitet i køkkenet og evnen til at formidle madlavning, inspirerer hun med en blanding af traditionelle og moderne teknikker.

Opskrift på stollen – Sådan gør vi det

v2 33coi Opskrift på stollen: En klassisk julekage med marcipan og rosiner

Stollen er en lækker julekage med tyske rødder, som efterhånden er blevet en populær juletradition i Danmark. Kagen er fyldt med smagfulde ingredienser som marcipan, tørret frugt og krydderier, og den er perfekt til en hyggelig eftermiddag med en kop te eller kaffe. I denne artikel deler vi vores favoritopskrift på stollen, så du selv kan prøve at bage den derhjemme.

Ingredienser og fremgangsmåde

Til at bage stollen skal du bruge hvedemel, gær, sukker, smør, marcipan, te, rosiner, tørret frugt, syltet appelsinskal, æg, kardemomme, salt, mælk, appelsinskal, nellike og mandler. Først skal du lave en gærdej, som skal hæve i cirka en time. Derefter skal du tilsætte de øvrige ingredienser og ælte dejen godt igennem. Når dejen er færdig, skal den efterhæve i cirka 30 minutter, inden den bages på en bageplade med bagepapir i ovnen i cirka en time.

Tips og tricks

For at få den bedste smag og konsistens i din stollen er det vigtigt at ælte dejen godt igennem og lade den efterhæve i den rette tid. Du kan også tilføje dine egne favoritingredienser, såsom sukat, korender eller hakkede mandler, for at give kagen din personlige touch. Stollen kan holde sig i op til to uger, hvis den opbevares køligt og tørt, og den kan også fryses ned, hvis du vil gemme den til senere.

Læs også:  Opskrift på myslibarer: Lav dine egne sunde snacks

Del din mening og dine kommentarer

Vi håber, at vores opskrift på stollen har inspireret dig til at prøve at bage din egen julekage derhjemme. Hvis du har nogle tips eller tricks til at gøre kagen endnu bedre, eller hvis du har nogle spørgsmål eller kommentarer, så del dem gerne med os i kommentarfeltet nedenfor. Vi vil også elske at se billeder af dine stollen-kreationer, så tag os endelig på Facebook eller Instagram, hvis du deler dem der.

Forberedelse og ingredienser

v2 33coo Opskrift på stollen: En klassisk julekage med marcipan og rosiner

Ingredienser til dejen

Til at lave en lækker stollen skal vi bruge følgende ingredienser: hvedemel, gær, sukker, smør, mælk, æg, kardemomme, salt og appelsinskal. Vi anbefaler også at tilsætte lidt nellike for at give brødet en ekstra smag.

Forberedelse af tørret frugt og nødder

For at give stollen en fyldig smag, skal vi bruge tørret frugt og nødder. Vi anbefaler at bruge en blanding af rosiner, syltet appelsinskal, sukat, korender, cocktailbær, dadler og hakkede mandler. Tørret frugt og nødder skal hakkes fint og blandes sammen i en skål. Vi anbefaler at tilsætte lidt cognac eller portvin til blandingen for at give ekstra smag.

Fremstilling af marcipanfyld

Marcipanfyldet er en vigtig del af stollen, da det giver brødet en sød smag. Til at lave marcipanfyldet skal vi bruge marcipan, sukker, vaniljesukker og smeltet smør. Marcipanen skal rives fint og blandes sammen med sukker og vaniljesukker i en skål. Tilsæt derefter smeltet smør og rør det hele sammen til en blød dej.

Når alle ingredienserne er klar, kan vi begynde at lave dejen til stollen. Vi starter med at blande mel, sukker, salt og kardemomme sammen i en skål. Derefter tilsætter vi gær og mælk og ælter dejen godt sammen. Når dejen er godt æltet, tilsætter vi smør og æg og ælter dejen igen, indtil den er glat og smidig.

Læs også:  Gratis Opskrift på Islandsk Sweater til Børn: En Nem Guide til Strikning

Derefter tilsætter vi tørret frugt og nødder til dejen og ælter det hele godt sammen. Til sidst tilsætter vi marcipanfyldet og ælter det godt sammen, indtil det er jævnt fordelt i dejen.

Nu skal dejen hæve i cirka en time på et lunt sted. Når dejen har hævet, kan vi forme den til en oval form og lægge den på en bageplade med bagepapir. Vi lader stollen efterhæve i cirka 30 minutter, inden den sættes i ovnen.

Stollen skal bages i ovnen ved 180 grader i cirka 45-50 minutter, indtil den er gyldenbrun og gennembagt. Når stollen er færdigbagt, tager vi den ud af ovnen og lader den afkøle på en bagerist.

Stollen kan fryses ned og holde sig i op til 3 måneder. Vi anbefaler at servere stollen med en kop te og nyde den som en favorit juleopskrift. Del gerne dine billeder og din mening om stollen i kommentarerne eller på vores Facebook-side.

Bagning og servering

v2 33cow eldmg Opskrift på stollen: En klassisk julekage med marcipan og rosiner

Bagning af stollen

Vi starter med at forberede dejen til stollen. Ingredienserne, herunder hvedemel, gær, sukker, smør, marcipan, te, rosiner, tørret frugt, syltet appelsinskal, æg, kardemomme, salt, mælk, appelsinskal og oval, blandes sammen og æltes godt i en køkkenmaskine. Dejen skal efterhæve i cirka en time, inden den formes til en oval stollen og bages i ovnen ved 180 grader i cirka en time.

Afkøling og opbevaring

Når stollen er færdigbagt, tages den ud af ovnen og afkøles på en bagerist. Når den er helt afkølet, kan den pakkes ind i bagepapir og fryses ned, hvis den ikke skal serveres med det samme. Stollen kan holde sig i op til flere uger, hvis den opbevares tørt og køligt.

Læs også:  Opskrift på vildsvinekoteletter med rosmarin og hvidløg

Servering og præsentation

Stollen er en tysk julekage, som traditionelt serveres i skiver. Før servering kan stollen ristes i en brødrister og serveres med smør og sukat på toppen. Hvis man ønsker at gøre stollen ekstra festlig, kan man pynte den med cocktailbær og dadler, eller servere den med cognac eller portvin til.

Tips: For at give stollen ekstra smag og krydderier kan man tilsætte nellike, kanel og muskatnød til dejen. Hakkede mandler kan også tilføjes for at give ekstra knas og smag.

Oprindelsesland: Stollen stammer fra Tyskland og er en populær juleopskrift i mange lande.

Favorit: Stollen er en af vores favorit julekager, og vi elsker den søde smag og den bløde konsistens.

Sådan gør du: Følg opskriften nøje og husk at give dejen tid til at hæve og efterhæve.

Video og billeder: Se vores video og billeder af stollen på vores Facebook-side.

Din mening: Hvad synes du om stollen? Del din mening og dine kommentarer med os!

Holdbarhed: Stollen kan holde sig i op til flere uger, hvis den opbevares tørt og køligt.

Kogetid og stegetid: Dejen skal efterhæve i cirka en time, og stollen skal bages i ovnen ved 180 grader i cirka en time.

Ingredienser: Hvedemel, gær, sukker, smør, marcipan, te, rosiner, tørret frugt, syltet appelsinskal, æg, kardemomme, salt, mælk, appelsinskal, oval, nellike, kanel, muskatnød, sultanas, hakkede mandler, smeltet smør, sukat, cocktailbær, dadler, cognac, portvin, varmt vand, kærnemælk.

Gennembagt: Stollen skal være gennembagt og have en gyldent farve, når den tages ud af ovnen.

Tysk julebrød: Stollen er også kendt som tysk julebrød og er en populær julekage i mange lande.

Grænsen: Stollen er så populær, at den endda har sin egen grænsekontrol i Tyskland, hvor den skal opfylde visse krav for at blive kaldt en “Christstollen”.

Kløben: Traditionelt set bliver stollen kløbet i midten, inden den serveres.

Scroll to Top